Mi a Balanced Scorecard?

A Balanced Scorecard koncepcióját Dr. Robert Kaplan és Dr. David Norton dolgozta ki a Harvard Egyetemen az 1990-es évek elején. Egy olyan keretrendszerként alkották meg, amely a vállalati teljesítmény mérésére szolgál, és amely egy kiegyensúlyozottabb teljesítménymérő rendszert alkalmaz, mint a hagyományos pénzügyi mutatók. Az első Balanced Scorecard cikk a Harvard Business Review-ban jelent meg 1992-ben. Azóta a Balanced Scorecardot egyre több vállalat használja a stratégiai tervezés és a teljesítmény menedzsment területén. A Balanced Scorecard bevezetése arra ösztönzi a szervezeteket, hogy ne csak a hagyományos pénzügyi mutatókra koncentráljanak, hanem a belső folyamatokra, ügyfélelégedettségre és a tanulásra is.

​A Balanced Scorecard négy fő szempontja:

Pénzügy

Pénzügyi perspektívában használt mérőszámok közé tartozik a bevétel növekedése, a jövedelmezőség, a befektetés megtérülése, a pénzforgalom és a költségcsökkentés. 

Ügyfél

Az Ügyfél perspektívában használt mérőszámok közé tartozik a vevői elégedettség, az ügyfelek megtartása, az ügyfélszerzés, a piaci részesedés és az ügyfelek hűsége. 

Belső folyamatok

A belső folyamatok perspektívában használt mérőszámok közé tartozik a ciklusidő, a minőség, a termelékenység, a hatékonyság és az innováció. 

Tanulás és növekedés

A tanulás és növekedés perspektívában használt mérőszámok közé tartozik az alkalmazottak képzése és fejlesztése, az alkalmazottak elégedettsége, az alkalmazottak fluktuációja, a technológiai infrastruktúra és a tudásmenedzsment


A Balanced Scorecard kialakítása nem csak a legjobb mutatók megtalálásával jár, hanem egy komplex koncepciót jelent a stratégiai tervezés és a teljesítmény menedzsment területén. A Balanced Scorecard bevezetésekor a szervezeteknek számos kihívással kell szembenézniük, például a megfelelő mutatók kiválasztásával, a mérési folyamatok kidolgozásával, a szervezeti kultúra megváltoztatásával és a rendszeres értékelés bevezetésével. 

Ez a weboldal cookie-kat (sütiket) használ azért, hogy weboldalunk használata során a lehető legjobb élményt tudjuk biztosítani.

Váltás gyengénlátó verzióra!